Piraterna hoppas på EU-valet

piratpartiet
PIRATSTÖD. Om det vore val till EU-parlamentet i dag skulle sju procent av svenskarna kunna tänka sig att rösta på piratpartiet.

Enligt en Sifo-mätning som gjorts på partiets uppdrag skulle ytterligare 14 procent “kanske” kunna tänka sig att rösta på piratpartiet i EU-valet. 63 procent av de tillfrågade svarade nej.

Piratpartiet har skaffat sig sympatier efter de infekterade debatterna kring bland annat FRA-lagen. Som ett litet utmanarparti kan man dessutom ha större chans att komma in i EU-parlamentet än att vinna framgång i ett riksdagsval.

I nästa års EU-val kommer 550 000 svenskar att rösta för första gången. Ökar valdeltagandet bland de unga förstagångsväljarna kan det ge piratpartiet en skjuts in i parlamentet.

Samtidigt måste partiet tampas med att man är ett enfrågeparti. Journalisten och bloggaren Andreas Ekström har med en krönika i tidningen Journalisten dragit igång en debatt där han pekar på riskerna med enfrågepartier — och jämför med förra gången ett sådant parti kom in i riksdagen.

Medan integritetsdebatterna har rasat under 2008 har piratpartiet fått en tillströmning av nya medlemmar. I dag kan de räkna in knappt 9 000 medlemmar, vilket gör partiet större än både miljöpartiet och samtliga politiska ungdomsförbund.

Värvningen lär förenklas av att det är helt gratis att vara medlem i partiet. Istället vädjar man om donationer från medlemmarna.

Sifo-undersökningen omfattade 970 personer och genomfördes den 15-17 december. Frågan som ställdes var: “Piratpartiet är ett politiskt parti i Sverige som arbetar för att förhindra nya övervakningslagar som Ipred och FRA-lagen. Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?”

Foto: Jessica Gow/Scanpix