PIHLBLAD INTERVJUAR: Kd-ledaren Göran Hägglund

pihlblad_hagglund

Foto: TV4

INTERVJU. Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, vill inte uppmuntra homosexuella par att skaffa barn.
– Får jag välja så tror jag att det är bättre att barn växer upp tillsammans med en kvinna och en man, säger han.

I serien ”Pihlblad intervjuar” har turen kommit till kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund. I intervjun berättar Hägglund om krisen i opinionen för kristdemokraterna, om homosexuella som föräldrar och om en av sina idoler – Bob Dylan.

I opinionen går alliansen framåt som grupp. Men det är bara moderaterna når högre siffror i Novus Opinions senaste mätning jämför med valresultatet. Övriga allianspartier backar.
– Klart att det är ett problem det vore konstigt att säga något annat, säger Göran Hägglund. Men jag är inte bekymrad. Vi lägger grunden för nästa val.

Har ni begått misstag?
– Absolut. Vi fattar tusentals beslut och några kan vara misstag.
Rent taktiskt – var det fel av kristdemokraterna att i valrörelsen lova sänkt bensinskatt? Strax därefter kom hela klimatdebatten – ångrar du dig?
– Ja, så här i efterhand tycker jag att vi skulle ha uttryckt oss tydligare i varje fall. Vår idé var ju inte att göra bensinen billigare utan att möta en situation där priserna på bensin ökade väldigt mycket på kort tid.
Nästa vecka fattar riksdagen beslut om könsneutrala äktenskap. Det enda parti som är emot är kristdemokraterna som förgäves försökt få övriga partier att ställa upp på en kompromiss.

Är du trött på könsneutrala äktenskap-frågan?
– Nej, jag tycker fortfarande att den är väldigt viktig och jag tycker att det borde gå att hitta en väg som skulle göra att många olika viljor skulle kunna förenas.
Men du har förlorat frågan?
– Av allt att döma så kommer riksdagen att besluta så som majoriteten av ledamöterna markerat att de tycker och det är bara att konstatera att demokratin har sin gång.

Om två homosexuella män och två lesbiska kvinnor vill skaffa barn ihop – är det en bra idé?
– Jag tycker att det är en bra idé att barn får växa upp med både kvinnor och män – eller kvinna och man ska vi väl säga. Det är min utgångspunkt.
Vill du uppmuntra att homosexuella skaffar barn?
– Nej, inte på det viset som jag tror att du frågor om. Nämligen om jag tror att det är bra att barn växer upp i enkönade förhållanden. Får jag välja så tror jag att det är bättre att barn växer upp tillsammans med en kvinna och en man. Precis som vi brukar säga att det är bra att det finns både manliga och kvinnliga förskollärare så tror jag att det är bra på samma sätt.

Du brukar säga att det är viktigt med en mamma och en pappa. Är det inte bra med två mammor och två pappor – dubbelt upp?
-Vi vet från utvecklingspsykologin att barn knyter först an till en person och sedan utvidgas världen inom familjekretsen. Barns värld börjar i det lilla och blir större. Det ligger i människans natur.
Vill du avråda homosexuella par från att skaffa barn?
– Jag tror inte att det är riktigt bra om det blir oklart vem som är min mamma eller pappa. Någon är biologiskt ursprung till det här barnet. Det spelar en roll för oss människor. Det andra är att jag tror att det är bra om man växer upp hos sin mamma och sin pappa.
Men ska man avråda homosexuella från att skaffa barn?
– Avråda och avråda. Det är inte förbjudet och det händer. Men jag tror att det bästa för barnen är att växa upp med mamma och pappa. Det är eftersträvansvärt.

Läs Anders Pihlblads blogg på Nyhetskanalen.se »

Se hela intervju med Göran Hägglund:

[flash http://flashvideo.tv4.se/2009-03-25/A1F58E!742126,F1H!.flv f={image=http://www.politikerbloggen.se/wp-content/uploads/2009/03/pihlblad_hagglund_video.png}]