PIHLBLAD INTERVJUAR: Anna Maria Corazza Bildt

corrazza

Foto: TV4

INTERVJU. Anna Maria Corazza Bildt (M) ratades på valsedeln till EU-parlamentet av moderaterna. Trots att hon kom trea i provvalet petades hon till åttonde plats.
– Men jag blev inte arg. Jag är fokuserad på vad jag kan göra för svenska folket, säger hon.

I serien ”Pihlblad intervjuar” berättar Anna Maria Corazza Bildt för Anders Pihlblad om personvalskampanjen till parlamentet och om konsten att få livspusslet att gå ihop som småbarnsmamma, företagare och utrikesministerhustru.
På en punkt är hon mycket bestämd – trots att hon kommer från Italien undviker hon att benämna sig invandrare.
– Jag är europé, säger Anna Maria Corazza Bildt.
Hon är uppväxt i ett slott i Italien. I tidningsklippen brukar det stå att hon är grevinna vilket inte stämmer. Det där med slottet är däremot helt korrekt.
Sant är också att hon kunde ha valt ett enkelt och glamouröst liv. Istället engagerade hon sig i FN och Röda korset, och åkte arbetade i krigets Sarajevo på 90-talet. Det var där Anna Maria Corazza träffade Carl Bildt.
– Jag kunde ha levt ett helt annat liv. I Sarajevo var jag i livsfara flera gånger.
Erfarenheterna från kriget bär hon mer sig som politiker.
Hennes politiska karriär har dock stött på problem. I moderaternas provval hamnade Anna Maria Corazza Bildt trea bland kandidaterna. Men när partiet fastställde valsedel petades hon till åttonde plats. Corazza Bildt är fåordig med kommentarer till petningen.
– Jag blev inte arg, säger hon. I stället blev jag fokuserad på vad jag kan göra för svenska folket.
I intervjun berättar Anna Maria Corazza Bildt om vad hon vill som politiker. Som katolik är hon kritisk till påvens inställning till preventivmedel och tar avstånd från hans uttalanden att kondomer inte är något bra skydd mot aids.
Anna Maria Corazza Bildt berättar också om hur man får livspusslet att gå ihop som småbarnsmamma och egen företagare. Sonen Gustaf, 5 år, följer med på alla resor.
– Han är redan trespråkig.

Se hela intervjun med Anna Maria Corazza Bildt:

[flash http://flashvideo.tv4.se/2009-04-02/A1F5EE!744606,F1H!.flv f={image=http://www.politikerbloggen.se/wp-content/uploads/2009/04/corrazzavideo.png}]