DEBATT: “Duktiga idioter gillar när kvinnor får löpa gatlopp!”

monicagreen

Foto: Scanpix

DEBATT. Socialdemokraternas riksdagsledamot Monica Green är upprörd över att LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin utsatts för ett mediedrev. “Trots att media har sådan makt över människors åsikter så finns vare sig eftertanke eller etik”, skriver hon.

Givetvis fortsätter drevet på Wanja Lundby-Wedin eftersom vargarna känner blodvittring. Drevkarlarna drar i ett snöre och som duktiga idioter fortsätter de som vill gå högerns väg att tugga vidare på sitt byte. Som en bricka i detta spel ställer nu TV4 och politikerbloggen frågor till oss Socialdemokratiska Riksdagsledamöter om vi tycker att Wanja Lundby Wedin ska avgå. Sedan uppmanas vi att berätta om det allvarligaste misstaget och sedan ska vi på någon slag skala beskriva ”skadan”. Allt i bästa har du slutat slå din fru-stil. Dessutom får vi inte veta vilka som fått frågorna utan förväntats svara inom 12 timmar. Denna vecka är många riksdagsledamöter på studieresor i och utanför landet, vi deltar i arbetsplatsbesök, studiebesök och i möten i våra valkretsar. Men det bryr sig inte TV4 och politikerbloggen om, tvärtom. Även det ska säkert vändas emot oss eftersom om vi inte svarar. Då kan Svenskarna få den häpnadsväckande nyheten om att så och så många socialdemokrater inte svarat och det kommer att vinklas med undertonen att antagligen svarar de inte eftersom de egentligen tycker som borgarna….
Det är tragiskt att behöva ta del av smutsen.
Även statsministern ingår i spelet/drevet och uttryckte för en vecka sedan att han hade med LO-medlemmarnas ordförande att göra. Undrar om han vill lägga sig i vem Svensk Näringsliv ska ha som ordförande? Tänker han kräva av Anders Tunhammar att alla papper läggs på bordet och förklara varför han som ordförande inte vinnlagt sig med att alla i styrelsen fått ta del av alla uppgifter? Eller får vi då plötsligt höra att det har inte en statsminister med att göra?
Wanja själv är arg och besviken över att det finns tidigare hemliga papper inom AMF om VDs ersättningar än de styrelsen hanterat. Hon ångrar att hon inte efterfrågade det avtal som ersättningskommittén hade träffat angående VDs lön och pensionsvillkor.
Hon inser att inte borde ha nöjt mig med denna förklaring utan krävt en vidare granskning av de höga pensionsin­betalningarna.
Men vad tycker resten och ska de andra avgå ur AMFs styrelse för att de inte tillräckligt hållit emot girigheten som ätit sig in även i AMF från privata bolagsstyrelser kulturer?
Varför är det Wanja Lundby Wedin som ska bära hela styrelsens ansvar?
Är det för att det är mycket roligare att driva drev på arbetarrörelsen, eller är det för att man vill gå högerns ärende? Att vargarna känner blodvittring vet vi men de andra som bara springer med för att de blir upphetsade av se kvinnor löpa gatlopp?
Var finns ”rättvisan” i media över att de borde syna fler i styrelsen och faktisk också ifråga sätta privatkapitalets girighet och regeringens vändning av bonusar? Varför inte ifrågasätta Anders Borgs alla motstridiga uppgifter om att det är bra med bonus ena dagen men att det är dåligt nästa dag. Att han i höstas tyckte att alla banker skulle ingå i bankgarantin och att de skulle avskaffa bonusar men nu tycker han inte det längre.
Att han först tyckte det var viktigt att bekämpa arbetslösheten men nu anser han sig inte ha råd att göra det.
OOOppps jag glömde att det inte finns någon rättvisa i media, trots att media har sådan makt över människors åsikter så finns vare sig eftertanke eller etik.

MONICA GREEN
riksdagsledamot (S)

Politikerbloggens Niklas Svensson svarar:
Eftersom flera socialdemokratiska riksdagsledamöter de senaste dagarna –  på eget bevåg – öppet talat om att Wanja Lundby-Wedin borde avgå ville vi undersöka om detta var en åsikt som delades av fler socialdemokrater i riksdagen. Konstigare än så var det inte, Monica Green.
Monica Green trodde att det skulle bli en nyhet att flera socialdemokrater avstod från att svara på enkäten. Tji fick hon.