LO-KRISEN: Sitter kvar — trots att SEKO krävde avgång

wanja1

Foto: Scanpix

STANNAR. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedins har fortsatt förtroende och får sitta kvar. Det beslutade LO:s förbundsstyrelse på ett sju timmar långt styrelsemöte under måndagen.
Men fackförbunden var inte överens, uppger Politikerbloggens källor.
Politikerbloggens avslöjande i fredags om Erland Olausons pensionsvillkor fick SEKO att kräva hennes avgång.

– LO:s styrelse och alla 15 förbunden har gett sitt stöd och de vill att jag sitter kvar som LO:s ordförande. Vi har haft en lång och noggrann diskussion och kommit fram till att vi måste lägga det här bakom oss, sa Wanja Lundby-Wedin vid presskonferensen i LO-borgen vid 20-tiden ikväll.
– Vi är helt överens i styrelsen att Wanja ska vara kvar. Wanja är en bra ordförande och det vore fel att hon skulle lämna av de här orsakerna, sa Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

Wanja Lundby-Wedin erkände att hon har ett hårt jobb framför sig att vinna tillbaka medlemmarnas förtroende.
– Det har varit en svår tid för fackföreningsrörelsen. Jag har varit på många tidningars förstasidor – och det har varit svårt på ett personligt plan – men det drabbar även LO och förbunden. Trots att förbunden nu gett mig sitt fulla förtroende är det klart att mitt förtroende har naggats i kanten hos medlemmarna, säger Lundby-Wedin.

LO-ledningen vill inte kommentera om det framförts krav på LO-chefens avgång. Att mötet tog så lång tid – hela sju timmar – förklarar man med att alla de 15 förbunden fått säga sitt i diskussionen.
– Vi har alla landat i diskussionen och enats. Det känns väldigt bra för mig, säger Wanja Lundby-Wedin.
Under kvällen har dock flera källor bekräftat för Politikerbloggen att SEKO och minst två andra fackförbund inledde styrelsemötet med att kräva hennes avgång. SEKO:s ordförande Janne Rudén var den som hårdast ifrågasatte Lundby-Wedin, enligt Politikerbloggens uppgiftslämnare.

Politikerbloggen frågade på presskonferensen Wanja Lundby-Wedin: Kan du kritisera höga löner i ditt första maj-tal efter det här?
– Jag kommer i mitt första maj-tal ge röst för det som medlemmarna vill att jag ska säga. Vill de att jag ska kritisera höga löner och klyftor – vilket jag tror att de vill – så kommer jag göra det.

LO-chefen bekräftar samtidigt att ett förbund blivit särskilt upprört efter Politikerbloggens avslöjande om att hon höjt den förre avtalssekreteraren Erland Olausons lön med 32 000 kronor ett halvår före dennes pension. Enligt Politikerbloggens källor upprörde detta fackförbundet SEKO:s styrelse “mer än hela AMF-historien”.

Wanja hävdar att Olauson hade lönelyftet som krav:
– Han krävde det för att ställa upp som avtalssekreterare. Före pensionen gick han tillbaka till den lön han haft om han varit fortsatt kanslichef på LO, säger hon.
Frågan var uppe till diskussion på måndagens maratonmöte.
– Alla frågor har varit uppe. Vi har vänt på alla stenar, det ska inte finnas några surdegar kvar, säger Lundby-Wedin.