Kondomkuppen på Malta

ewabjorling

Foto: Scanpix

TUFF. Handelsminister Ewa Björling träffade i tisdags Maltas premiärminister Lawrence Gonzi. Hon sågade påven och började prata om kondomer.

Det är Svenska Dagbladet som i dag rapporterar om handelsminister Ewa Björlings besök på Malta. Premiärministern där hade väntat sig ett samtal om frihandel och patenträtt — i stället blev det en diskussion om kondomer och om påven.

–Han såg förstås förvånad ut. Men jag kunde inte låta bli. Jag brinner för hivfrågan, och vet att kondomer räddar liv. Påvens uttalande mot kondomer nyligen är förfärligt, säger Ewa Björling till SvD.

–Här satt jag med en representant för ett modernt katolskt land, och tänkte att nu tar jag upp påvens uttalande mot kondomer. Malta har mer kontakter med Vatikanen än det sekulariserade Sverige och kan föra frågan vidare. Jag förklarade att kondomer är ett måste i kampen mot hiv och aids, särskilt i Afrika. Han höll helt med mig.

Läs hela artikeln här.