GRANSKNING: Finns Pirat- partiets medlemmar på riktigt?

piratpartietetta
GRATISMEDLEMMAR.
Piratpartiet gör i dag stort nummer av att antalet medlemmar ökat dramatiskt sedan domen mot The Pirate Bay-grundarna, och på hemsidan jämförs medlemssiffrorna med riksdagspartiernas. Men finns Piratpartiets medlemmar på riktigt? Politikerbloggen registrerade den påhittade personen Kalle Kula — och han välkomnades direkt som ny medlem.

Medlemskap i socialdemokraterna kostar minst 100 kronor per år. Lika mycket kostar det för den som med ett telefonsamtal anmäler sig som medlem i moderaterna. Den som vill bli medlem måste uppge sitt personnummer — och detta kontrolleras. Påhittade personer kan inte bli medlemmar i riksdagspartierna.
Men hur är det egentligen i Piratpartiet?

De senaste dagarna har flera medier rapporterat om Piratpartiets dramatiska medlemstillströmning efter domen mot de ansvariga för The Pirate Bay. Dagens Nyheter skriver till exempel i kväll att “Piratpartiet växer så det knakar”.
Enligt Piratpartiets egna uppgifter har antalet medlemmar fördubblats sedan domen avkunnades — motsvarande drygt 14 000 nya medlemmar.
– Det vi ser nu är ett uppror. Det är en ny generation som är trötta på att politiker fattar beslut för den gamla generationen, säger partiledaren Rickard Falkvinge till DN.

Enligt Falkvinge är partiet nu det fjärde största i Sverige om man ser till medlemsantalet.
Det han inte berättar är att alla partiets medlemmar är gratismedlemmar. Eller att en del av medlemmarna inte existerar på riktigt.

Politikerbloggen testade ikväll Piratpartiets väg till medlemskap. Det krävdes bara några knapptryckningar.
Så här gjorde vi:

1. Vi skrev in falska uppgifter om den påhittade personen Kalle Kula.

piratpartiet1

2. Vi skriver in ett lösenord två gånger.

piratpartiet2

3. Vi låter Kalle Kula bli en passiv medlem.

piratpartiet3

4. Kalle Kula är nu medlem i Piratpartiet.

piratpartiet4

Partiledaren Rickard Falkvinge konstaterar i DN-artikeln — trots den obefintliga kontrollen av nya medlemmar — att medlemstillströmningen de senaste dagarna visar hur det kommer att gå för Piratpartiet i EU-valet:
– Som jag ser det nu är vägen till Bryssel öppen. När vi är där ska vi till att börja med engagera oss i medborgarrätt, medborgarrätt och medborgarrätt.

FOTNOT. Politikerbloggen har efter medlemsregistreringen kontaktat Piratpartiet via e-post och meddelat att Kalle Kula inte finns på riktigt och föreslagit att uppgifterna om honom stryks ur medlemsregistret.