PIHLBLAD INTERVJUAR: S-ledaren Mona Sahlin

sahlinpihlblad
INTERVJU. Skandalen kring Wanja Lundby Wedin har skadat arbetarrörelsen på samma sätt som Göran Perssons herrgårdsbygge. Det anser oppositionsledaren Mona Sahlin (S).
– När socialdemokrater och fackföreningsfolk sitter i styrelser då förväntar sig folk att man är där för att göra skillnad, säger hon.

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) har varit osynlig i debatten och sett trött ut. Men det är en beskrivning hon själv tar starkt avstånd ifrån. I ”Pihlblad intervjuar” berättar hon att hon trots de usla opinionssiffrorna är sugen på politik igen.
– Opinionssiffror ska man ta på allvar, säger Mona Sahlin. Men på samma sätt som jag var försiktig med att dra för stora slutsatser för ett år sedan när våra siffror var större är jag försiktig idag. Det är valdagen som räknas. Det kommer att bli ett jämnt val 2010.
Socialdemokraterna har kongress i höst – sitter du kvar som partiledare?
– Jag har inga planer på att avgå.
Mona Sahlin medger att socialdemokraterna varit dåliga på att föra ut sin politik och att de uppfattats som gnälliga.
Vad skadar socialdemokratin idag?
– Bilden av att vi inte har något eget utan bara åker runt och gnäller.
Men ni är ju ganska gnälliga?
– Att vara i opposition handlar om att säga vad man inte gillar. Det är varje regerings rättighet att också ha en opposition och därmed få en debatt om vilken väg man ska gå. Men uppenbarligen fattas det en bild hos väljarna att vi inte står för något eget. Det har jag tagit intryck av.
Om debatten kring Göran Perssons herrgårdsbygge skadade partiet, hur mycket skadas ni av skandalen kring Wanja Lundby Wedin?
– Tillfälligt och delvis på samma sätt – bilden av att socialdemokratin inte är en folkrörelse som står för löntagarnas och arbetarnas frågeställningar. Det skapas bilder av att vi står för höga löner, pensioner och herrgårdar. Det blir en felaktig och skev bild.
Är Wanja Lundby Wedin en belastning för arbetarrörelsen?
– Nej. Jag försvarar henne. Hon är en strålande och stark LO-ordförande. Men när socialdemokrater och fackföreningsfolk sitter i styrelser då förväntar sig folk att man är där för att göra skillnad.
Du måste precis som jag ha träffat folk som är sura och tycker att hon svikit?
– Ja, och som är arga. Och jag förstår att de är arga. De är lika mycket arga över Wanja som över bonusar, pensioner och orimliga löner. Man vill höra att när fackliga företrädare finns med i en styrelse så ska det göra skillnad. Den debatten är tydlig att så har det inte varit. Det är en hemläxa som jag, Wanja och hela arbetarrörelsen måste dra. Vi har inte varit bra på det.

[flash http://flashvideo.tv4.se/2009-04-28/A1VPG2!753873,F1H!.flv f={image=http://www.politikerbloggen.se/wp-content/uploads/2009/04/sahlinpihlblad2.png}]