AVSLÖJANDE: Läs vad Gustaf Reinfeldt skrev efter praktiken hos Sven Otto Littorin

reinfeldtlittorin
PRAKTIKANT.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hade en praktikant på jobbet — chefen Fredrik Reinfeldts son Gustaf, 15. Politikerbloggen publicerar i dag Gustaf Reinfeldts egen betraktelse. Vi får bland annat veta hur det gick när Littorin medietränades av Martin Borgs:
“Jag måste säga att jag kände igen pappa väldigt mycket i hur Sven-Otto la upp sina ord och på det sättet han talade.”

Precis som andra högstadieelever fick statsministersonen Gustaf Reinfeldt nyligen praktisera. Och han valde att lära sig mer om pappas och mammas yrke.

Politikerbloggen har tagit del av hans nio sidor långa redogörelse av praktikveckan som började i Täby kommun — hos kommunalrådet Leif Gripestam, tidigare en av mamma Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare.

Om första dagen skriver Gustaf Reinfeldt att han fick följa med till polisstyrelsen i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Därefter blev det gruppledargenomgång i stadshuset och på kvällen fullmäktigesammanträde. På kommunfullmäktige diskuterades bland annat kommunens ekonomi. Gustaf Reinfeldt sammanfattar:

Täby kommuns finanser går back och det är något som man måste lösa.

Gustaf Reinfeldt redogör sedan för sina egna tankar efter dagen med Leif Gripestam:

det var en otroligt intressant och lärorik dag med Leif Gripestam som självklart hade sina ”grädden på moset” situationer, som var under polisstyrelsemötet och när Fredrik Schulte utklassade diverse sossar som folkpartister i debatten om ”Införande av nolltaxa för barn- och ungdomsverksamhet i kommunens lokaler”. Det var, som sagt, en lärorik dag. Här är Leifs bedömning av hur jag skötte mig ”Jag är imponerad över att Gustaf under hela dagen förde anteckningar vid de sammanträden som vi avverkade. Därmed har ju Gustaf klarat av sin rapportering omedelbart! :)”. Det kändes bra att kunna imponera på Täbys kommunalråd. 🙂

Dagen därpå praktiserade Gustaf Reinfeldt hos Ulf Kristersson — socialborgarrådet i Stockholm som i början av 1990-talet förlorade en bitter strid mot just Fredrik Reinfeldt när ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet skulle väljas. Gustaf Reinfeldt sammanfattar sina intryck:

även denna dag var otroligt intressant som också hade sina höjdpunkter med besök Q-jouren som var otroligt intressant och det öppnade mina ögon för hur hemsk situationen för dessa kvinnor verkligen är, den andra lilla höjdpunkten var under konferensen då man fick en klar bild av vad socialborgarrådet egentligen gör och jag märkte fort också att Ulf är en duktig talare. Jag fick idag lära mig mer om socialtjänsten i Stockholm och fick följa med på många olika möten och jag måste säga att det var roligt, intressant, otroligt lärorikt men också väldigt hektiskt. Man förstår verkligen att politiker är trötta människor. Ulfs egna kommentar av hur jag var idag var ”Nyfiken och engagerad. Bra frågor och omfattande noteringar!”, det gör mig glad att höra att jag inte bara var en jobbig svans för Ulf eftersom att jag lärde mig mycket och tyckte det var så kul så blir ju jag självklart glad över att höra att jag gjorde bra ifrån mig.

Så var det då dags för praktik hos statsrådet Sven Otto Littorin på arbetsmarknadsdepartementet. En händelserik dag, enligt Gustaf Reinfeldt. Han berättar bland annat om Littorins medieträning hos Martin Borgs:

vi begav oss till Blå hörnet för att träffa Martin Borgs för att träna Sven-Otto i mediateknik och mediabehandling. Det var otroligt intressant och roligt att titta på och jag själv lärde mig väldigt mycket. Jag fick också en bok, MEDIETRÄNAD, som jag läste lite stycken ur och fastnade för den direkt. Så det blir raka vägen hem och sätta mig och läsa den. Jag kunde även se och höra under mötet hur Sven-Otto utvecklades och blev bättre på allt det han sa att han ville jobba med. Han blev testad att bli intervjuad framför en kamera och det gick otroligt bra och jag måste säga att jag kände igen pappa väldigt mycket i hur Sven-Otto la upp sina ord och på det sättet han talade.

Dagen hos Littorin sammanfattar Gustaf Reinfeldt så här:

även denna dag var otroligt intressant i sig, den skilde sig lite grann ifrån dom andra dagarna med tanka på att det inte blev så mycket möten med Sven-Otto. Men trots allt så lärde jag mig mycket och tyckte att det var riktigt kul och intressant. Arbetsmarknadsdepartementet är en otroligt trevligt arbetsplats och dom jobbar med väldigt viktiga frågor och gör det därför till en hektisk arbetsplats, även fast det inte märktes, och ändå så är det ett av dom med minst anställda. Detta är något jag gärna gör om och det kändes som att innan jag kom in dit idag så visste jag inget om ett departement och nu vet jag lite mer ;). Kommentaren jag fick av Karolin löd ”Gustaf prao:ade hos oss på Arbetsmarknadsdepartementet under hela onsdagen. Han var mycket trevlig, hjälpsam och gav ett intresserat intryck. Får väldigt gärna komma tillbaka fler gånger!”. Den här kommentaren blev jag, som alla dom andra också, väldigt glad över :).

FOTNOT. Gustaf Reinfeldt har själv gjort sin berättelse offentlig genom att publicera den öppet på moderaternas intranät.