AVSLÖJANDE: Piratpartiets EU-kandidat räddar partiledaren

piratavslojande
AVSLÖJANDE. En mångmiljonär med bakgrund i folkpartiet och en 22-årig nolltaxerare. Där har ni de två toppnamnen i Piratpartiet som vill in i Europaparlamentet på söndag. Politikerbloggen och TV4Nyheterna kan ikväll avslöja partiets hemliga plan som innebär att partiledaren får anställning som assistent till förstanamnet Christian Engström – på EU:s bekostnad – om partiet lyckas i valet.

Piratpartiet står sannolikt för den här valrörelsens största framgångssaga. Opinionsundersökningar visar att toppkandidaten Christian Engström sannolikt får en plats i Europaparlamentet – en plats som de närmaste åren kommer att kosta EU fyra miljoner kronor om året.

Pengar som bland annat ska räcka till lön för assistenten Rickard Falkvinge – partiledare för Piratpartiet, som tänker driva kampanj hemma i Sverige inför riksdagsvalet nästa år. Falkvinge själv står på sjätte plats till EU-parlamentet.
– Jag räknar med att det ska bli två eller tre assistenter, medger Christian Engström för Politikerbloggen.

EU-reglerna säger att en avlönad assistent kan arbeta från hemlandet. Piratpartiets partiledare kan därför med EU-lön jobba med partiets viktiga kampanj inför riksdagsvalet nästa år.

Politikerbloggen och TV4Nyheterna mötte häromdagen toppkandidaten Christian Engström på ett kafé i Gamla stan i Stockholm. Engström är inte bara politiker, han är också mångmiljonär, företagare och programmerare. Dessutom med en helt annan partibakgrund. Christian Engström var tidigare nämndeman för folkpartiet.
– Ja, jag var liberal, och det är jag fortfarande. Jag kände att jag var politiskt intresserad och ville bli medlem.

Ser du dig själv som borgerlig?
– Jag har varit politisk aktivist i fem år och det första som händer är att man glömmer bort det där. Man tappar höger vänster perspektivet. Man blir bara intresserad av vilka partier och politiker som driver just de sakfrågor man själv är engagerad i… Men jag är någonstans i mitten.

Tillbaka till pengarna då. Christian Engström hade för tre år sedan en deklarerad förmögenhet på nästan sju miljoner kronor. Samtidigt nolltaxerar Amelia Andersdotter, partiets andra namn på EU-listan.
– Det är det som är problemet. Vem som helst kan ställa sig på barrikaderna – problemet är att få käk när man står där…

Men du har några miljoner kvar?
– Nja, det är ju mest husen. Jag börjar närma mig en punkt där jag behöver ett jobb helt enkelt.

För några år sen sa Mona Sahlin att hon tyckte det var häftigt att betala skatt. Tycker du det är häftigt att betala skatt?
– Nej, jag skulle föredra att slippa. Men nu är det så att vi har skatter och de får man lov att betala. Piratpartiet tar inte ställning i skattefrågor.

Och så låter det även när vi frågar hur partiet ställer sig i andra frågor. Sexköpslagen till exempel:
– Vi tar inte ställning alls där.
Men du – är du för eller emot?
– Det spelar ingen roll om jag har en åsikt. För jag tänker i alla fall inte rösta efter den.
Hur tänker du rösta då?
– Med gruppen.

Och vilken grupp det blir – det står skrivet i stjärnorna. Liberalen Christian Engström samarbetar gärna med de liberala i parlamentet. Eller med de gröna.