AVSLÖJANDE: Bodström i styrelsen för privat förskola

thomasbodstrom

Foto: Scanpix

STYRELSELEDAMOT. UPPDATERAD. Förra justitieministern Thomas Bodström har accepterat uppdraget som styrelseledamot i den privata friskolekoncernen Pysslingen Förskolor och Skolor AB, avslöjade nyhetstjänsten Rapidus i går. Politikerbloggen kan berätta att Bodström tillträder sitt nya uppdrag redan vid månadsskiftet — och pappren skrivs under  i morgon. Så sent som den 4 september krävde vänsterpartiet ett förbud mot att ta ut vinster i privata skolor och förskolor.

Thomas Bodström, som haft sina egna barn på Pysslingen-förskolor, ska nu verka för att de nya ägarna — ett danskt riskkapitalbolag — tjänar så mycket pengar som möjligt på verksamheten.

Styrelseordförande i Pysslingen är i dag delägaren Michael Storåkers, tillika styrelseordförande för reklamkoncernen McCann. Storåkers kommer dock att lämna sitt uppdrag när de nya ägarna tar över inom kort, skriver tidningen Resumé.

Pysslingens verksamhet har utvecklats snabbt. De senaste åren har försäljningen ökat med drygt 15 procent om året. 2008 omsatte bolaget 829 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt 26 miljoner.

Avslöjandet om att Bodström nu sätter sig i den vinstdrivande friskolekoncernen har fått av hans partikamrater att reagera, enligt uppgifter till Politikerbloggen.
– Givetvis är det kontroversiellt. Det ser inte så bra ut när vi nu ska sätta oss ner och diskutera synen på privata skolor med miljöpartiet och framför allt vänsterpartiet, säger en socialdemokrat till Politikerbloggen.

Så sent som den 4 september i år krävde vänsterpartiet ett förbud mot att ta ut vinster i privata skolor och förskolor.
– Det är osmakligt hur våra skattepengar, som är ämnade för eleverna, hälls ner i fickorna på företagsägare som sänker kvaliteten för att höja vinsten, sa då vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca.

Först med uppgiften om Bodströms nya styrelseuppdrag var nyhetstjänsten Rapdius reporter Erik Olausson.