ABIR ALSAHLANI Janne Rudén borde skämmas


DEBATT. Janne Rudén har visst inte förstått vad en diktator gör med sitt folk eller hur förtryck förändrar människan för alltid. Han är en självgod gubbe, som hotar den svenska utrikespolitiken. Jag är förbannad. Det skriver Abir Alsahlani (C) i en reaktion över att Sekos ordförande jämfört Maud Olofsson med Saddam på sin blogg.

Läs artikeln här.


Janne Rudén borde skämmas!

Först trodde jag det var ett skämt. Janne Rudén, ordförande för SEKO, jämför i sin blogg Maud Olofsson med diktatorn Saddam Hussein. En diktator som har miljoner liv på sitt samvete, bland dem flera i min egen familj. Men det är sant. Han påstår faktiskt att en demokratiskt vald ledare i Sverige skulle ha samma agenda som en diktator med miljoner liv på sitt samvete.

Janne Rudén har visst inte förstått vad en diktator gör med sitt folk eller hur förtryck förändrar människan för alltid. Han är en självgod gubbe, som hotar den svenska utrikespolitiken. Jag är förbannad. Som offer för Saddamregimen kan sådant tyckande beröra mig på djupet. Jag miste min farbror, min far blev torterad i fängelse varannan dag i tio års tid, varav tre år i isoleringscell och själv levde jag på flykt i exil i 25 år, från det jag var ett år gammal till Saddams fall.

Att beröva ett helt folk dess värdighet, döda folkets anda och förinta minsta lilla tecken på individualism – det är vad en diktator av Saddammått gör. Att svälta ut sitt folk, att se över 300 000 barn dö på grund av medicinbrist. Att föra landet i krig mot två av dess grannar och beröva över en miljon människor livet. Att gasa ihjäl en hel by. Att driva över fyra miljoner irakier på flykt. Att tvångsdeportera hela byar. Det är en liten del av vad diktatorn Saddam Hussein gjorde.

Att ha mage att jämföra Maud Olofsson, som vet vad hon vill och faktiskt förverkligar de löften hon gav innan hon blev vald, med Saddam – det är direkt osmakligt. Och att senare rättfärdiga det med att säga att det är så de gör i Norrbotten är ännu värre. Det är ungefär som SD:s TV-reklam där det främlingsfientliga partiet påstår sig representera Sveriges pensionärer. Janne Rudén är inte Norrbotten, och hade han tagit sitt ledarskap på allvar hade han omedelbart sagt åt sina medlemmar och medarbetare att sådana jämförelser är oacceptabla.

Janne Rudén borde skämmas för att jämföra Maud Olofsson med Saddam Hussein. Hans jämförelse visar bara på okunskap, hämndlystnad, en medeltida attityd gentemot kvinnliga ledare och en skamlig inställning vilken allvarligt kränker det irakiska folket.

Jag kräver att Janne Rudén, omedelbart ber det irakiska folket och Maud Olofsson om ursäkt.

Abir Alsahlani
Irakier i diasporan och centerpartist