NOVUS M ökar och S backar i nya väljarbarometern


NOVUS VÄLJARBAROMETER. Vårens trend där Socialdemokraterna ökat i väljarstöd i takt med att Moderaterna minskat  tycks ha mattats av. Det visar den senaste väljarbarometern från Novus som presenteras av TV4Nyheterna idag.

Läs mer om undersökningen här.

Socialdemokraterna är största parti i opinionen i Novus väljarbarometer. Men partiet har backat med 2,8 procentenheter på en månad. Samtidigt ökar Moderaterna något efter att under året ha tappat stöd från väljarna.

Miljöpartiet ökar igen efter att ha minskat i flera mätningar. I denna barometer når de gröna 9,3.

Kristdemokraterna når 3,9 procent i denna mätning och klarar med andra ord inte fyraprocentsspärren.

Sverigedemokraterna ökar något och hamnar på 5,7.


De tre rödgröna partierna, som inför valet 2010 deklarerade att de ville regera ihop, får tillsammans 48,9 procent av väljarna. Allianspartierna samlar 44,1 procent.


En ungefärlig mandatfördelning, baserad på resultatet i undersökningen, visar att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet skulle få egen majoritet i riksdagen. Sverigedemokraterna skulle förlora sin vågmästarroll.